Dieta jako wsparcie leczenia

dietoterapia

Okazuje się, że dieta może być pomocna nie tylko osobom, które pragną zrzucić zbędne kilogramy, ale również tym, którzy zmagają się z różnego rodzaju chorobami. Odpowiednie żywienie w czasie choroby pozwoli nie tylko zwalczyć szybciej infekcje czy wzmocnić organizm, ale w wielu przypadkach jest nawet jedną z metod leczenia, niwelowania objawów czy zapobiegania powikłaniom.

Dietoterapia stosowana jest szczególnie poważnie w przypadku wszelkiego rodzaju chorób układu pokarmowego. Co więcej, na przykład przy refluksie czy zgadze pozwala gasić przyczyny. Pomocna jest również przy cukrzycy, chorobach wątroby czy wrzodach. Odpowiednio dobrane produkty żywnościowe zwalczają też nadciśnienie, hamują rozwój miażdżycy czy regulują poziom cholesterolu. Nierzadko zdarza się, że to właśnie dieta jest jedynym lekarstwem na szereg schorzeń.

Wiadomym jest, iż każdy dobry dietetyk w Warszawie dopasuje dietę odpowiednio do stanu zdrowia pacjenta i choroby, na którą cierpi. Oczywiście, zawsze warto wybrać się do specjalisty w celu konsultacji żywieniowej, istnieją jednak produkty, które uniwersalnie można stosować w przypadku mniej groźnych chorób, takich jak przeziębienie czy grypa. Do takich zalicza się czosnek, cebula, buraki, miód, dynia, marchew, kasza jaglana, sok z dzikiej róży, imbir, anyż oraz cynamon. Tych produktów nie może zabraknąć w każdym domu.

By redakcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.